Alles over geld beleggen

Je hoort in je omgeving dat mensen geld beleggen, zodat zij naast hun salaris iets extra’s hebben. Dat klinkt uiteraard zeer aantrekkelijk, maar hoe beleg je geld eigenlijk? In dit artikel leggen wij jou uit waar jij als beginnend belegger op moet letten. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Wat is geld beleggen?

Geld beleggen kan op veel verschillende manieren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om aandelen te kopen, maar je kunt je geld ook beleggen in bijvoorbeeld grondstoffen. Het maakt niet uit in wat je belegd, de basis blijft hetzelfde. Je koopt namelijk altijd een product in voor een bepaalde prijs. Je hoopt dat dat het geld dat je in dit product hebt geïnvesteerd, in de loop van tijd groeit. Hoeveel een product kost hangt af van de actuele koers, die wordt bepaald door vraag en aanbod. 

Doordat de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod, betekent het dat de waarde van het product verandert door de tijd heen. Hoe snel de waarde verandert hangt af van een aantal factoren. Ten eerste gaat het om het soort product dat je hebt gekocht. Obligaties veranderen over het algemeen weinig van waarde. Daarnaast hangt het af van het economisch nieuws en de de prestaties van het bedrijf.

Verschillende soorten beleggingen

We hebben het er al even over gehad. Beleggen kan in veel verschillende vormen en maten. We zetten ze voor je op een rij:

  • Beleggen in aandelen
  • Beleggen in obligaties
  • Beleggen in grondstoffen
  • Beleggen in valuta
  • Beleggen in vastgoed
  • Beleggen edelmetalen

Naast dat je in producten kunt beleggen, kun je ook beleggen in beleggingsfondsen of andere partijen. 

Korte of lange termijn beleggen?

Wanneer je je geld gaat beleggen, dan kun je dat voor de korte of lange termijn doen. Korte termijn beleggen gaat snel. Dit gaat dan meestal om aandelen, omdat ze snel worden verkocht. Korte termijn beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan lange termijn beleggen. Het voordeel is wel dat je meer rendement eraan kan overhouden. Korte termijn beleggers zijn alleen geïnteresseerd in de koers: gaat die op korte termijn stijgen? En wordt het product dus meer waard? Verwacht je dat de koers van een beleggingsproduct op korte termijn gaat stijgen, dan koop je het. Als de belegging voldoende in waarde is gestegen, verkoop je het weer met winst. Dat is in de basis hoe korte termijn beleggen werkt.

Lange termijn beleggen is een jarenplan. Het doel van beleggen op lange termijn is namelijk om een mooi rendement behalen over een langere periode. Deze manier van handelen wordt ook wel passief beleggen genoemd en brengt minder risico’s met zich mee.

Het kiezen van een broker

Voordat je begint met beleggen moet je een broker uitzoeken. Want zonder broker kun je niet beleggen. Je hebt namelijk een beleggingsrekening nodig om beleggingsproducten te verhandelen. Wil je gaan handelen op de beurs, dan zul je dus een broker moeten kiezen. Neem de tijd voor het vinden van een broker die bij je past. Brokers verschillen namelijk op veel punten van elkaar. Denk aan de kosten, de interface van het handelsplatform en de kwaliteit van de klantenservice.

Nu weet jij wat beleggen betekent, waar je in kunt beleggen en op welke termijn. Lees je dus altijd goed van te voren in, want het is nooit helemaal zonder risico’s.