3 tips om effectief te vergaderen

Veel vergaderingen worden gezien als onnodig, ineffectief en vooral als tijdverspilling. Er komen weinig bruikbare resultaten naar voren, mensen doen niet actief mee en er wordt kostbare tijd verspilt. Toch weten de meesten wel dat vergaderen nodig is om de interne samenwerking soepel te laten verlopen. Om jouw vergaderingen wel effectief te maken, heb ik hier drie tips voor jou.

Tip 1 – Kies een geschikte locatie

Veel vergaderingen vinden plaats op kantoor, maar wist je al dat de vergaderlocatie een belangrijke invloed heeft op het verloop van de vergadering. Zijn er voldoende faciliteiten voor alle deelnemers? Er zijn veel dingen waar je om moet denken als het gaat om de vergaderlocatie. Over het algemeen werken externe vergaderlocaties het beste. Vergaderen buiten kantoor zorgt ervoor dat werknemers uit hun comfortzone gaan en anders gaan nadenken.

Tip 2 – Bereid de vergadering goed voor

Maak van tevoren een duidelijke agenda en stuur deze door naar alle deelnemers. Zo weet iedereen wat de bedoeling is van de vergadering en zal het vergaderen sneller en soepeler verlopen. Ook moet er een opvolging en toekomstplanning aan het eind van de vergadering zijn. Wanneer er niks gedaan wordt met de resultaten, dan is de hele vergadering eigenlijk voor niks geweest.

Tip 3 – Vergader alleen als het echt nodig is

Veel vergaderingen zijn overbodig en worden routinematig ingepland. Het is belangrijk om pas te vergaderen als je denkt dat het echt nodig is. Routinematige vergaderingen zorgen ervoor dat de werknemers minder gemotiveerd en actief meedenken.

Wil jij nou effectief vergaderen? Neem een kijkje bij Youmeet. Deze specialist in vergaderen biedt verschillende vergaderruimtes aan waar jij effectief kan vergaderen met jouw werknemers!